Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού “Ταξείδια και Πολεμικά Γεγονότα. Αναμνήσεις ενός παλαιού Ναυάρχου 1892 – 1920” του Ναυάρχου Σταμάτιου Πλατσούκα Β.Ν σε επιμέλεια του Αντιναυάρχου ε.α. Αναστάσιου Δημητρακόπουλου Π.Ν. .

Το περιεχόμενο του βιβλίου αυτού πηγάζει από τη χειρόγραφη ανέκδοτη διήγηση του Ναυάρχου Πλατσούκα από τότε που ήταν ναυτικός δόκιμος, μέχρι τα μέσα του 1920, η οποία φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού.

Οι αναμνήσεις του Ναυάρχου Πλατσούκα ξαναζωντανεύουν μέσα από τη γλαφυρή πένα του συγγραφέα, μια εποχή κρίσιμη για τον Ελληνισμό όπως οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Εθνικός Διχασμός και η Μικρασιατική Εκστρατεία, τα οποία μπορεί ο αναγνώστης να τα δει μέσα από τα μάτια ενός Αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέσα από τις αναμνήσεις του Ναυάρχου, ο αναγνώστης θα γίνει κοινωνός τόσο της καθημερινότητας των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού όσο και της πολεμικής δράσης, καθώς ο Ναύαρχος Πλατσούκας συμμετείχε στις Ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου. Ακόμη θα γνωρίσει άγνωστες πτυχές μεγάλων προσωπικοτήτων της εποχής, όπως ήταν ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Πλωτάρχης τότε Πλατσούκας, ως κυβερνήτης του ελαφρού καταδρομικού “ΕΛΛΗ”, είχε την τιμή να μεταφέρει με το πλοίο του τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ ο τελευταίος διεξήγαγε τα ταξίδια του στην Ευρώπη στο πλαίσιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Τα “μικρά” γεγονότα, οι συνομιλίες αλλά και οι προσωπικές εκτιμήσεις του συγγραφέα, ανοίγουν κυριολεκτικά μια νέα διάσταση ανάγνωσης της Ελληνικής Ιστορίας. Τελικά το εν λόγω βιβλίο πρόκειται για έναν πραγματικό θησαυρό πρωτογενούς ιστορίας, μιας ιστορίας που συνήθως θησαυρίζεται από συνεντεύξεις, μαρτυρίες και προσωπικά ημερολόγια. Το βιβλίο αυτό αποτελεί, πέραν όλων των άλλων, μια σημαντική πηγή πληροφόρησης, όχι μόνο για για τον βιβλιόφιλο αναγνώστη, αλλά και για τον εξειδικευμένο ιστορικό ερευνητή και θεωρούμε ότι δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη.

Το βιβλίο διατίθεται στη συμβολική τιμή των 8 ευρώ, στα ακόλουθα σημεία πώλησης:
1/ Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (Μαρκόνι 20,Βοτανικός)
2/ Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (Ακτή Κουντουριώτη, Χανιά).
3/ Προμηθευτικός Οργανισμός Ναυτικού (ΠΟΝ)
4/ Στα σημεία πώλησης χαρτών της Υδρογραφικής Υπηρεσίας:
– Παπαρρηγοπούλου 2, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα
– Ακτή Μουτσοπούλου 66, Πειραιάς.

Για αποστολή του βιβλίου στο σπίτι ή στην επιχείρησή σας με αντικαταβολή, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού, στα τηλέφωνα 210 3484136 και 210 3484244.

Print Friendly, PDF & Email