ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΠΟΠΛΟΥ

Mε το που τελειώσανε με τους μπελάδες με τους Μαυριτανούς ηρεμίσανε καθ’ άπασα την Ισπανία, οπότε ξύπνησε κι ο βασιλιάς και παρήγγειλε λουκουμάδες. Η βασίλισσα δεν εγούσταρε λουκουμάδες και φώναξε τον Χριστόφορο.

–       Τι λες να κάνεις με την Κίνα;

–       Αν εννοείτε αυτήν που μου ‘καμε το ξώγαμο τον Φερναντο, αλλιώς την ελέγανε.

     Τόσα χρόνια στο περίμενε ο φουκαράς και την Κίνα κόντευε να ξεχάσει και την γη από ολοστρόγγυλη σαν καρπούζι είχε αρχίσει να τηνε βλέπει στο μακρόστενο σαν αγγούρι.

–       Θα σου δώκουμε το καράβι που γύρευες.

–       Αυτό είναι χάρισμαααα σας, στα μούτρα τα δικάαααα σας!!!

     Ποιο καράβι μωρή σπαγκοραμμένη που θα πάει  ο άλλος να ψάχνει τον άψαχτο και να φάει τα μούτρα του σε θάλασσες κι ωκεανούς που δεν τους γράφουνε ούτε οι γεωγραφίες ούτε τα ανά τον κόσμον λιμεναρχεία. Ακούς εκεί «θα σου δώκουμε το καράβι». Δώσε μωρή καργιόλα ένα στόλο του παιδιού να πάει να σου βρει Ινδίες, Ιαπωνίες, Κίνες κι Αμερικές να πήξει ο τόπος στο Datsun, το νάιλον και την Coca Cola.

–       Μα θα σε φωνάζουμε και στόλαρχο.

–       Με στόλο σε μονή συσκευασία;

     Ο Φερδινάνδος κι η Ισαβέλλα λογαριάζανε πως ο Χριστόφορος θα’ χε μπαφιάσει να βολοδέρνει τόσα χρόνια περί το ανάκτορο και ως «ακόλουθος» οπότε κι αυτά που θα γύρευε  για να πάει να ψάχνει στου τρέχα-γύρευε θα ήτανε μαζεμένα. Έλα όμως που ο άλλος είδε τον βασιλιά να χαμογελάει  ένεκα οι λουκουμάδες κι αυτή τη φορά στον ξύπνιο του και ξεθάρρεψε πάλι.

–       Θέλω να με κάμετε «Ναύαρχο του Ωκεανού»

–       Μωρέ πέρνα τον πρώτα και σε κάνουμε και του βουνού απέναντι.

–       Και αντιβασιλιά στα εδάφη που θα βρω.

–       Βρες τα και χάρισμά σου

–       Και το 10% από το πλιάτσικο.

–       Μέσα, αλλά με τιμολόγιο.

–       Και καράβια άλλα τ…….!

–       Χριστόφορε, χέσε μας!   

     Ένα του δώκανε εκ του Βασιλικού του Στόλου κι αν ήθελε κι άλλα να ‘ψαχνε να τα βρει μόνος του. Και τα βρήκε ο μπαγάσας. Δηλαδή δυο καπεταναίους λεφτάδες εβρήκε που ‘χανε βαρεθεί τις γυναίκες τους και ψάχνανε για ευκαιρία να τηνε κάνουνε. Έτσι με το που τους επλησίασε ο Κολόμβος να τους μιλήσει για την επιχείρηση δεν επρόλαβε να τους πει «Είστε για να ……» είχανε βάλει τα καραβάκια τους κι ετοιμαζόντουσαν να λύσουνε κάβους.

   

  Στο Πάλος, σε ένα λιμανάκι στην Νότια Ισπανία μαζευτήκανε τα τρία τα καραβάκια, το «Σάντα Μαρία», το «Πίντα» και το «Νίνια» κι αυτό το είπανε «Στόλο». Θες για πλάκα, θες στα σοβαρά, πάντως «Στόλο» το είπανε και τον Κολόμβο «Ναύαρχο». Τώρα τι σόι ναύαρχος με τρία καΐκια των 100, 60 και 40 τόνων, σίγουρα πλάκα του κάνανε, αυτός όμως δεν εκώλωσε. Μαζί με τους δυο καπεταναίους εβγήκανε στη γύρα να μαζέψουνε πληρώματα. Με υποσχέσεις για χοντρή κονόμα και τέτοια ιδρώσανε να μαζέψουνε 88 κεφάλια, όλοι τους καλά παιδιά και με πτυχία από τα γύρω σοκάκια.

     Οι ντόπιοι, βλέπανε από την μια ναύαρχο, καπεταναίους και πληρώματα κι από την άλλη τον «Στόλο» και σταυροκοπιόντουσαν, γιατί εδώ που τα λέμε, με τέτοια καΐκια σήμερα δεν πιάνεις ούτε το δρομολόγιο Αίγινα – Πόρτο Χέλι. Αυτοί όμως είχανε στρωθεί στο Πάλος και φορτώνανε τα καράβια ή καΐκια ή ότι σκατά τέλος πάντων ήτανε κείνος ο «Στόλος». Τα φορτώνανε για αλλού, για εκεί που πάει η τρέλα, μακράν αιγιαλού.

     Φορτώνανε, που λέτε, σκοινιά, φορτώνανε ρεζέρβα πανιά, πίσσα, νέφτι και ταβανόπροκες. Φέρανε κότες για να ‘χουνε τ’ αυγουλάκι τους κάθε πρωί κι από κατσίκες, μιαν άσπρη και μια στο σκούρο το καφέ. Μετά πλακώσανε οι μπακάληδες με τα τροφήματα. Έφτασε ο μπακαλιάρος ο ξερός και οι παστές σαρδέλες, κάποια τσουβάλια όσπρια, γαλέτα, παστουρμάς κι από ένα ταψί με μπακλαβά ανά καΐκι. Φέρανε κι από ένα τάβλι για τους αξιωματικούς και για τους ναύτες τράπουλες με 38 φύλλα, για βουλγάρικη μπιρίμπα.  Από ιατροφαρμακευτικά φέρανε ιώδια, οξυζενέ, μολυβόνερο,  τέσσερα ποδάρια ξύλινα δεξιά, δύο αριστερά κι ένα βιβλίο που ‘γραφε στο εξώφυλλο «Ιατρική άνευ διδασκάλου». Αφού μαζέψανε ότι είχανε να μαζέψουνε κι άλλα δεν εχοράγανε τα αμπάρια των καϊκιών, εβγήκανε στα καταστρώματα να χαιρετήσουνε το λιμάνι του Πάλος και την Ισπανία.

–       Βίρα τις άγκυρες!!!!!

–       Βίρα είναι…. από προχθές.

–       Μόλα κάβο…..!

–       Άντε και καλοτάξειδοι!!!!!

(συνεχίζεται)

Print Friendly, PDF & Email
Ακολουθείστε μας:
error