Το ιστορικό ντοκιμαντέρ «memORIA», παραγωγής 2015, θα προβληθεί ζωντανά από την σελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας στο Facebook την Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 και ώρα 18:30.

Το ντοκιμαντέρ «memORIA» περιγράφει το μεγαλύτερο ναυάγιο της Μεσογείου, και την τέταρτη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στον κόσμο, που έγινε στο νησί του Πατρόκλου, κοντά στο Σούνιο, στις 12 Φεβρουαρίου 1944, με θύματα περισσότερους από 4.000 Ιταλούς, αιχμαλώτους των Γερμανών, τους Έλληνες ναυτικούς του πληρώματος και αρκετών Γερμανών που επέβαιναν στο πλοίο. Παρουσιάζονται μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι, 70 χρόνια μετά, θυμούνται το τρομακτικό ναυάγιο του ατμόπλοιου «ORIA» και ανακαλούν τη φρικτή εικόνα των άταφων σορών στην παραλία.
 
Ο δύτης Αριστοτέλης Ζερβούδης που ανακάλυψε και ταυτοποίησε το ναυάγιο ήρθε σε επαφή με Ιταλούς συγγενείς των αγνοουμένων παραδίδοντας τους προσωπικά αντικείμενα που βρέθηκαν στο ναυάγιο. Με αφορμή μία καραβάνα από τις πολλές που βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας με σκαλισμένο το όνομα και τον τόπο καταγωγής των άτυχων Ιταλών, το κουβάρι της ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται… Είναι άξιο λόγου, ότι η επίσημη Ιστορία αναφέρεται στο συγκεκριμένο ναυάγιο ελάχιστα.

Το «memORIA» τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κρήτης (Ιεράπετρα).

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ιατρού. Διάρκεια: 70΄

Τεχνική υποστήριξη διαδικτυακής προβολής: Fryktories Web TV

Δείτε το trailer της ταινίας:

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email