Το Σάββατο 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Θωρηκτό Αβέρωφ εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας και η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού με θέμα “Το Ναυτικό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τον Ατλαντικό στον Ινδικό Ωκεανό”. Το κοινό που κατέκλυσε τον χώρο της παρουσίασης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει, μέσα από σπάνια και άγνωστα φωτογραφικά ντοκουμέντα εκείνης της εποχής, την εποποιία του Ελληνικού Στόλου από τους πάγους της βόρειας Θάλασσας μέχρι τους καύσωνες της Βομβάης.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. κ. Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ναυτικού Πλοίαρχος Ιωάννης Καμπόλης ΠΝ. Ομιλητές κατά σειρά ήταν ο Κυβερνήτης του Θ/Κ Αβέρωφ Αρχιπλοίαρχος Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος ΠΝ,  οι Επιτελείς της ΥΙΝ Υποπλοίαρχος (Ο) Αθανάσιος Παπαδημητρόπουλος ΠΝ και Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Βλάσιος Οικονόμου ΠΝ, Επιτελείς ΥΙΝ και ο  Αντιπρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. κ. Λεωνίδας Τσιαντούλας. Σύντομη αλλά σημαντική παρέμβαση έκανε ο Αντιναύαρχος (ε.α.) Αναστάσιος Δημητρακόπουλος.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Δημήτριος Μπαλόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.
Το κύριο μέρος της εκδήλωσης απετέλεσε η παρουσίαση του πλούσιου φωτογραφικού αρχείου του Αντώνιου Δούκη, από την περίοδο 1941-44 που υπηρετούσε ως ναύτης στο Θωρηκτό Αβέρωφ. Στο τέλος της εκδήλωσης το υλικό παραδόθηκε στην ΥΙΝ από το ΕΛ.Ι.ΝΙ.Σ και μέλη της οικογένειας του δημιουργού του αρχείου. Ο Διευθυντής της ΥΙΝ ευχαρίστησε τους δωρητές και τους προσέφερε τον θυρεό της Υπηρεσίας του.
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. παρέδωσε στον κ. Δημήτρη Γκαλών το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την συγγραφή του βιβλίου του “Διαβαίνοντας τις ατραπούς του θρύλου” (Έκδοση ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ), λόγω του ότι ο συγγραφέας είναι κάτοικος Γερμανίας και δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην επίσημη τελετή βράβευσής του από την Ακαδημία τον περασμένο Μάρτιο.
Print Friendly, PDF & Email