Γράφει ο Γιώργος Απιδιανάκης
Το video που ακολουθεί αφορά το ναυάγιο του επιβατηγού ατμόπλοιου Frienze (3952tn, 1912) το οποίο τορπιλίστηκε από το υποβρύχιο Παπανικολής στις 12:25 της 24ης Δεκεμβρίου 1940 βορειοδυτικά του Σάσσωνα στις προσβάσεις του Αυλώνα ενώ βρισκόταν σε νηοπομπή μεταφοράς προσωπικού μαζί με τα επιβατηγά Italia, Argentina, Narenta υπό τη συνοδεία του βοηθητικού καταδρομικού Barletta και του τορπιλοβόλου Andromeda. Μετέφερε 996 Αλπινιστές του Συντάγματος “Cuneense”. Η τορπίλη έπληξε το Firenze από τη δεξιά πλευρά στο μηχανοστάσιο. Το πλοίο κρίθηκε άμεσα μη διασώσιμο και διατάχθηκε η εγκατάλειψή του. Στη συνέχεια το Barletta προσδέθηκε στο Firenze από όπου μεταφέρθηκαν οι περισσότεροι ναυαγοί, ενώ άλλοι 29 διασώθηκαν από το Andromeda από τη θάλασσα, αφού πρώτα είχε βάλει το σύνολο των βομβών βάθους που έφερε ώστε να αποτρέψει το υποβρύχιο να επαναλάβει την επίθεση και να απομακρυνθούν τα υπόλοιπα πλοία με ασφάλεια. Οι νεκροί ανήλθαν στους 62. Από τον Αυλώνα έσπευσαν το βοηθητικό καταδρομικό Brindisi, τρεις τορπιλάκατες MAS και το ρυμουλκό Ursus ώστε να συνδράμουν στη διάσωση. H μεγάλη κλίση του Firenze δεν επέτρεψε τη ρυμούλκησή του, οπότε και αφέθηκε να βυθιστεί παρασυρόμενο από την ισχυρή θαλασσοταραχή. Το επόμενο πρωινό το αντιτορπιλικό Solferino σάρωσε την περιοχή  αλλά δεν εντόπισε κανένα ίχνος του Firenze.
Από συνδυασμό ανακρίσεων Ιταλών αιχμαλώτων και βρετανικών πληροφοριών τον Ιανουάριο του 1941, η ελληνική πλευρά απέκτησε την εντύπωση ότι το Firenze είχε βυθιστεί από το υποβρύχιο Πρωτεύς μαζί με τον Sardegna στην επίθεση της 29ης Δεκεμβρίου και ότι τo Παπανικολής είχε βυθίσει το επιβατηγό Liguria (15.000tn) και ένα δεύτερο πλοίο 6000-7000tn το οποίο ο λαϊκός μύθος και μόνο ονόμασε Lombardia. Η πραγματικότητά έγινε γνωστή μόλις το 1946 μετά από έρευνα στα βρετανικά αρχεία.
Ο Πλοίαρχος του Firenze A. Cecchi επέστρεφε στην Ιταλία με το επιβατηγό Sardegna όταν το τελευταίο βυθίστηκε από το Πρωτεύς και έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να διασώσει ναυαγούς. Παρασημοφορήθηκε μετά θάνατον.
Το ναυάγιο του Firenze ανακαλύφθηκε και στη συνέχεια αναγνωρίσθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2012 από Αλβανούς δύτες βόρεια του Αυλώνα, σε βάθος 30μέτρων, από όπου ανασύρθηκαν δύο καμπάνες που φέρουν το όνομά του. Η θέση του βρίσκεται 25 μίλια βορειανατολικά από το στίγμα τορπιλισμού.
Print Friendly, PDF & Email