Γράφει ο Γιώργος Απιδιανάκης
    Από το φθινόπωρο του 1941, η Σαλαμίνα αποτελούσε έδρα του 23ου Στολίσκου Υποβρυχίων. Ως μέλος του, το U-331 του νon Tiesenhausen απέπλευσε στις 12  Νοεμβρίου 1941 για να αποβιβάσει αρχικά υπονομευτές στην ακτή της Λιβύης (επιχείρηση ΗΑΙ) και στη συνέχεια να εγκαταστήσει περιπολία στις ακτές της Αιγύπτου.
    Στις 25 Νοεμβρίου εντόπισε τον Στόλο της Μεσογείου με τα τρία θωρηκτά του Ναυάρχου Cunnincham και μεγάλο αριθμό αντιτορπιλικών να προσεγγίζουν από Νοτιοανατολικά με βορειοδυτική πορεία και ξεκίνησε την προσέγγιση με σκοπό να επιτεθεί στο πρώτο θωρηκτό HMS Queen Elizabeth που ήταν και η ναυαρχίδα του Cunningham. Στα τελευταία στάδια, η δύναμη και η συνοδεία της έστρεψαν Δυτικά προσεγγίζοντας ταχύτατα το U 331. O von Tisenhausen διαπέρασε ψύχραιμα την συνοδεία και έβαλε εξ επαφής (400 μέτρα) τέσσερις τορπίλες εναντίον του δεύτερου θωρηκτού HMS Barham, αφού η διόπτευση επίθεσης του HMS Queen Elizabeth παρήλθε γρήγορα.
    Τρεις τορπίλες βρήκαν τον στόχο τους και μέσα σε τέσσερα λεπτά το τεράστιο πλοίο (33.000tn) ανατράπηκε και βυθίστηκε εν μέσω γιγαντιαίας έκρηξης που προκλήθηκε από τις πυριταποθήκες του. Το U 331 ανήλθε στιγμιαία στην επιφάνεια και απέφυγε τον εμβολισμό από το τρίτο θωρηκτό HMS Valiant που ακολουθούσε για μόλις 50 μέτρα. Στη συνέχεια επιδόθηκε σε μια επικίνδυνη ανεξέλεγκτη κατάδυση, εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών στα επιστόμια του δικτύου βαθυμέτρων, που ανακόπηκε στο απίστευτο για την εποχή βάθος των 270μέτρων!
    Το υποβρύχιο επέστρεψε στη Σαλαμίνα στις 3 Δεκεμβρίου όπου ο von Tiesenhausen παρασημοφορήθηκε αλλά δέχθηκε και σφοδρή επίπληξη για την επικίνδυνη απώλεια βάθους.
    Πριν την βολή των τορπιλών, το υποβρύχιο είχε εντοπισθεί από τον χειριστή του σόναρ του αντιτορπιλικού HMS Jervis αλλά η επαφή απορρίφθηκε από τον Αξιωματικό Φυλακής ως “ασυνήθιστα ξαφνική και ισχυρή”.
     Το βίντεο που ακολουθεί ελήφθη από τη γέφυρα του HMS Valiant και αφορά στις τελευταίες στιγμές του HMS Barham.  Δημοσιοποιήθηκε μετά τον πόλεμο. Στο 1’15” φαίνεται το πλοίο να εισέρχεται στον κόλπο της Σούδας σε μια προηγούμενη χρονική περίοδο.
Print Friendly, PDF & Email