Συγγραφέας: WOLFGANG BLÖSEL

Επιμέλεια- Απόδοση: Ιωάννης Βιδάκης και Δημήτριος Γεωργαντάς

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ 

Στη συνέχεια της έκδοσης τιμητικού βιβλίου, ενόψει της συμβατικής επετείου των 2.500 ετών από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, με τίτλο: «Ο Αριστόβουλος Θεμιστοκλής, Ηγεσία, Δημοκρατία και Ελευθερία στην Αρχαία Αθήνα», (Ιωάννης Βιδάκης και Δημήτριος Γεωργαντάς, 2021, εκδ. Ινφογνώμων, σελ. 294) και τη συγγραφή συναφών άρθρων, [βλ. σημειώσεις στο τέλος του κειμένου], αποφασίσαμε τη συνέχιση του ερευνητικού μας έργου για την προσωπικότητα του Αθηναίου ηγέτη, με την απόδοση στην ελληνική γλώσσα και την δημοσίευση του παρόντος κειμένου με τίτλο: «Η Ηροδότεια Εικόνα του Θεμιστοκλή: ένας καθρέφτης της Αθήνας του 5ου αιώνα – The Herodotean Picture of Themistocles: A Mirror of Fifth-century Athens», του καθηγητή Wolfgang Blösel.

Ευχαριστούμε τον Καθηγητή Δρ.  Wolfgang Blösel, [Lehrstuhl für Alte Geschichte, Historisches Institut, Fakultät für Geisteswissenschaften, Universität Duisburg-Essen, e-mail: wolfgang.bloesel@uni-due.de], για την ευγενική του ανταπόκριση (28/4/2022), στο αίτημα για απόδοση στην ελληνική γλώσσα και την δημοσίευση του κειμένου. Το έργο του επιμελητή στο παρόν κείμενο εκτός της απόδοσής του στην ελληνική, αφορά στην εισαγωγή, πρόσθετων σημειώσεων, επεξηγηματικών χαρτών για την βοήθεια του αναγνώστη και σχολίων. 

Με αφορμή το κείμενο αυτό, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι αναγνώστες μας, την ενδελεχή αναζήτηση των επιστημόνων και ερευνητών για τη συγγραφή του Ηρόδοτου, των τυχόν σκοπιμοτήτων του, του περιβάλλοντος, ακόμη και των πηγών της, την ανταλλαγή (υπο)θέσεων, απόψεων, παρατηρήσεων, επεξηγήσεων για συγκεκριμένα σημεία του έργου του και την προσπάθεια συγκρότησης μιας ολοκληρωμένης και αιτιολογημένης ερμηνείας του.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ:

Ιωάννης Βιδάκης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, (Σχολή Επιστημών της Διοίκησης, Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Χίος), MΔΣ στα Οικονομικά, στη Ναυτική Επιστήμη & Στρατηγική και στην Εκπαίδευση, MSc. Logistics, Αρχιπλοίαρχος (Ο) Π.Ν., ε.α., (e-mail: johnvidos2000@yahoo.gr)

Δημήτριος Γεωργαντάς, ΜΔΣ στη Ναυτική Επιστήμη & Στρατηγική, Αμυντικές και Στρατηγικές Σπουδές, Διοίκηση Μονάδων Υγείας, Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων, Msc. Logistics, Υποναύαρχος (Ο) Π.Ν., ε.α., (e-mail: geoioaeba@yahoo.gr)

Mπορείτε να κατεβάσετε το άρθρο σε μορφή pdf εδώ

Print Friendly, PDF & Email