Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.), στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την προβολή της Ελληνικής Ναυτικής Ιστορίας, ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την γέννηση του Κυπριακού Ναυτικού την περίοδο 1964-66. Πρόκειται για την εποχή που προσωπικό του ΠΝ με συνθήκες πλήρους μυστικότητας, παράλληλα με την Ελληνική Μεραρχία, προωθείται στην Κύπρο και επανδρώνει ακταιωρούς και τορπιλακάτους, αγορασμένες από την Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση. Η περίοδος αυτή αρχίζει με την τραγική βύθιση της ακταιωρού Φαέθων και τον θάνατο μελών του πληρώματός της τον Αυγουστο του 1964. Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες σε μάχη για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο πλαίσιο της συλλογής οπτικοακουστικού αρχειακού υλικού για το σκοπό αυτό, το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, σταθερός αρωγός στις προσπάθειές του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ., έθεσε στη διάθεσή μας το σημαντικό κινηματογραφικό αρχείο του. Μέσα σε πολλές ώρες φιλμ της εποχής εκείνης ανακαλύψαμε εξαιρετικές σκηνές οι οποίες και θα πλαισιώσουν τις συγκλονιστικές βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις από τους εν ζωή πρωταγωνιστές εκείνων των ημερών.

Με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου του 1974, η οποία οδήγησε στην τουρκική εισβολή, θα θέλαμε από το κινηματογραφικό αυτό υλικό να σας παρουσιάσουμε ένα μικρό απόσπασμα από μια συνέντευξη του Νίκου Σαμψών που δόθηκε σε Βρετανό ανταποκριτή το 1964. Την εποχή εκείνη ο Σαμψών ήταν στέλεχος της ΕΟΚΑ, εκδότης της εφημερίδας “Μάχη” και ένθερμος υποστήρικτής του Μακάριου (πράγμα που δηλώνει και στον δημοσιογράφο στην κάμερα). Μετά ομως το πραξικόπημα και την δολοφονική απόπειρα κατά του Μακαρίου το 1974, θα αποδεχθεί να διοριστεί από την Χούντα των Αθηνών ως “Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας”, αποδεικνύοντας ότι στην πολιτική ζωή τίποτα δεν είναι σταθερό και η ηθική δεν είναι ο κανόνας.

Το ντοκιμαντέρ του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. θα ολοκληρωθεί και θα είναι διαθέσιμο για το ευρύ κοινό προς το τέλος του έτους.

Print Friendly, PDF & Email