Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η ανοικτή εκδήλωση που διοργάνωσε τo Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την επανασυγκρότηση της Ελληνικής Ναυτικής Αεροπορίας. Το κοινό που γέμισε το Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με το παρελθόν και με το παρόν του αεροπορικού βραχίονα του Πολεμικού Ναυτικού και να τιμήσει την ιστορία και τη σημαντική μέχρι σήμερα προσφορά του.
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ και επίτιμος Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος (ε.α.) Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν καλοσώρισε τους ομιλητές και το κοινό, ενώ στη συνέχεια ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης, ο αρχαιότερος εν ενεργεία ιπτάμενος του ΠΝ, απηύθυνε χαιρετισμό. Ο κύκλος των αξιόλογων ομιλητών άνοιξε με τον Επιτελή της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού Πλωτάρχη (Ο) Π. Γέροντα, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά την πρώτη περίοδο της Ναυτικής Αεροπορίας μεταξύ 1913 και 1930. Ακολούθησαν ως ομιλητές 2 ιστορικές για το ΠΝ προσωπικότητες: Ο επίτιμος Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος (ε.α.) Γεώργιος Μπεζεριάνος (ένας εκ των 3 πρώτων χειριστών Ε/Π του ΠΝ και πρώτος Διοικητής του Σμήνους Ελικοπτέρων Ναυτικού) και ο Αντιναύαρχος (ε.α.) Κωνσταντίνος Γκορτζής (ο πρώτος Έλληνας εκπαιδευτής Ελικοπτέρων, με μακρά πορεία ως ιπτάμενος του ΠΝ). Περιέγραψαν με γλαφυρό και εύθυμο τρόπο την Οδύσσεια της επανασυγκρότησης της Ναυτικής Αεροπορίας στην Ελλάδα κυριολεκτικά εκ του μηδενός. Η σύγχρονη εικόνα δόθηκε στη συνέχεια από τον Πλοίαρχο Δ. Kαμάρα (συντονιστή προγραμμάτων ιπταμένων μέσων στη ΓΕΝ/ΔΕΞ) και τον Πλοίαρχο Αθανάσιο Φώσκα (Διοικητή Αεροπορίας Ναυτικού).
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα σημεία της εκδήλωσης ήταν το 10λεπτο επετειακό βίντεο που επιμελήθηκε ο Πλοίαρχος (ε.α.) Γ. Μαραγκουδάκης (πρώην χειριστής ελικοπτέρων του ΠΝ και νυν μέλος του ΔΣ του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.)
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών στους πρώτους χειριστές ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Αρχιπλοίαρχος (ε.α.) Αριστείδης Καθρέπτας που εκτός από Γενικός Γραμματέας του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. είναι και πρώην χειριστής ελικοπτέρων του ΠΝ).
H εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ υπό την αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και με την υποστήριξη της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού και της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού. Το ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ, εύχεται σε όλο το προσωπικό της Διοίκησης Ναυτικής Αεροπορίας, να έχουν δύναμη, πίστη, προσήλωση στο έργο τους και ασφαλείς προσγειώσεις.
Print Friendly, PDF & Email