Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, στον κατάμεστο από κοινό χώρο της ιστορικής βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά, έγινε η πρώτη προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ παραγωγής Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας με τίτλο: “Η Γέννηση του Κυπριακού Ναυτικού. 1964 – 1966”.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι επιζώντες βετεράνοι εκείνης της σημαντικής ιστορικής περιόδου, στις ανεκτίμητες μαρτυρίες των οποίων στηρίχθηκε το ντοκιμαντέρ. Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η τιμητική για το ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. παρουσία και του τωρινού Διοικητού του Κυπριακού Ναυτικού Αρχιπλοιάρχου Χ. Χαραλάμπους, καθώς και ο συγκινητικός και θερμός χαιρετισμός του προς το εξαιρετικό ακροατήριο.

Όλο το πολύωρο οπτικοακουστικό υλικό το οποίο απετέλεσε την βάση για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ θα παραδοθεί στην Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού για διαφύλαξη και εκμετάλλευση. Ο τόπος και χρόνος της επόμενης προβολής του ντοκιμαντέρ θα ανακοινωθεί σύντομα.

Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ 

Το ντοκιμαντέρ ρίχνει άπλετο φως σε μια πολύ λίγο γνωστή περίοδο της ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού. Οι πρωταγωνιστές της δημιουργίας του Κυπριακού Ναυτικού αφηγούνται τις αντίξοες και πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετώπισαν, αφού όλα άρχισαν από το μηδέν. Η μυστική μετάβαση προσωπικού του ΠΝ και πλοίων στην Κύπρο. Οι πρώτες επιχειρησιακές αποστολές των Ελλήνων βατραχανθρώπων. Η καταστροφή της ακταιωρού Φαέθων. Η πρόσκτηση και αξιοποίηση ρωσικών τορπιλακάτων. Η σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οργάνωση ενός πλήρους συστήματος επιτήρησης και επικοινωνίας. Όλα αυτά, πλαισιωμένα από σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό. 

Μπορείτε να δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ εδώ

Print Friendly, PDF & Email