
Παρουσίαση βιβλίου “Άρση απορρήτου” / Συμμετοχή ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.
- 21/05/2025
- 0
Την Τρίτη 20 Μαΐου 2025 έγινε στο Μέγαρο Μουσικής (Αίθουσα Γιάννη Μαρίνου) η παρουσίαση του βιβλίου του Αρχιπλοιάρχου (πολεμικής διαθεσιμότητας) Δημητρίου Μητσάτσου με τίτλο “Άρση Απορρήτου. Από την άγνωστη μάχη του Φαέθων στον κόσμο των επιχειρήσεων”. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος κ. Λεωνίδας Τσιαντούλας ο οποίος ήταν ένας εκ των ομιλητών του πάνελ. Οι υπόλοιποι ομιλητές ήταν οι Σταύρος Αυγουστίδης Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας, Χρήστος Ζερεφός Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών, Ευθύμιος Μητρόπουλος Επίτιμος Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού IMO, Κωστής Φραγκούλης πρόεδρος Propeller Club Port of Pireaus. Την εκδήλωσε συντόνισε η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου.
Μεγάλο μέρος του αυτοβιογραφικού βιβλίου πραγματεύεται την δράση και την τραγική θυσία της ακταιωρού “Φαέθων” η οποία στάλθηκε στην Κύπρο μαζί με την ακταιωρό «Αρίων» από την ελληνική κυβέρνηση τον Αύγουστο του 1964, λίγο πριν την μάχη της Τηλλυρίας. Στις 8 Αυγούστου του 1964, το πλήρωμα του “Φαέθωνα” ενώ αντιμετώπιζε βλάβη της μιας μηχανής και με εκτός λειτουργίας τις 4 από τις 5 κάνες των πυροβόλων του (λόγω λανθασμένων πυρομαχικών), δέχθηκε επίθεση από τουρκικά βομβαρδιστικά στην τοποθεσία «Ξερός», στον κόλπο της Μόρφου. Η μάχη ήταν άνιση και πολύνεκρη και ο κυβερνήτης της, ανθυποπλοίαρχος Δημήτριος Μητσάτσος, χείρισε ώστε να προσαράξει το σκάφος στην πλησιέστερη ακτή για να σωθούν όσα μέλη του πληρώματος ήταν δυνατό.
Διασώθηκαν 16 από τα 23 μέλη του πληρώματος. Τα τουρκικά βομβαρδιστικά έριξαν βόμβες ναπάλμ και κατέστρεψαν το σκάφος βάζοντας τα ονόματα του σημαιοφόρου Παναγιώτη Χρυσούλη, του υποκελευστή Σπυρίδωνος Αγάθου, του υποκελευστή Νικόλαου Πανάγου, του ναύτη Παναγιώτη Θεοδωράτου, του ναύτη Νικόλαου Καπαδούκα, του ναύτη Νικόλαου Νιάφα και του Κύπριου εθελοντή Άντη Φιλήτα από τη Μόρφου στο πάνθεο των ηρώων. Η όλη υπόθεση παρά το ότι αποτελεί την πρώτη πολεμική εμπλοκή του Ναυτικού μας (και μάλιστα πολύνεκρη) μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρέμεινε ακατανόητα ως απόρρητη για το Ελληνικό Κράτος για 52 χρόνια.
Το 2018 το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας αποφάσισε να καταγράψει τις προφορικές πηγές αναφορικά με την άγνωστη στο ευρύ κοινό ιστορία του Ναυτικού στην Κύπρο την περίοδο 1964-66. Έτσι προχώρησε στην παραγωγή ενός σχετικού ντοκιμαντέρ. Στο πλαίσιο αυτό κατεγράφη και η δραματική ιστορία του Φαέθωνα με αφήγηση του ίδιου του Δημήτρη Μητσάτσου, τότε κυβερνήτη του πλοίου. Το σχετικό απόσπασμα του ντοκιμαντέρ μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί.
Κείμενα – σκηνοθεσία: Λεωνίδας Τσιαντούλας
Αφήγηση – βιντεοληψία – μοντάζ: Γιώργος Μαραγκουδάκης
Παραγωγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας