3 Ιουλίου 1940. Η μέρα που η Γερμανία έχασε τον πόλεμο. Βίντεο.
- 25/06/2020
- 0
Γράφει ο Γιώργος Απιδιανάκης
Μετά τη συνθηκολόγηση της Γαλλίας, στις 25 Ιουνίου 1940, η υψηλή στρατηγική του Χίτλερ βρέθηκε να κρέμεται από μία κλωστή αφού είχε ήδη υπερβεί τους στόχους για τους οποίους ήταν προετοιμασμένος. Με το παράδειγμα της αστραπιαίας κατάρρευσης της Γαλλίας ευελπιστούσε στην οικειοθελή έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από τον πόλεμο και στην ειρήνευση, αφού γνώριζε ότι η κατανίκησή της επί της ίδιας της νήσου ήταν μια απείρως πιο σύνθετη υπόθεση σε σχέση με τις νίκες που είχε επιτύχει μέχρι τότε. Διαφορετικά, η συνέχιση του πολέμου, θα απαιτούσε πρόσβαση σε πηγές τροφίμων και πετρελαίου οι οποίες ήταν διαθέσιμες μόνο στην ανατολική Ευρώπη, στη σοβιετική σφαίρα επιρροής. Έτσι, θα εξωθείτο σε μια ριψοκίνδυνη σύγκρουση με την αστείρευτη σε δυναμικό ΕΣΣΔ και μάλιστα σε δεύτερο μέτωπο, την ώρα που γνώριζε ότι ούτε η σύμμαχός του Ιταλία ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη για να συνδράμει βέβαια και αποφασιστικά στη σύγκρουση.
Βρετανία: Αεροπλανοφόρο HMS Ark Royal, καταδρομικό μάχης HMS Hood, θωρηκτά HMS Valiant και HMS Resolution, δύο ελαφρά καταδρομικά, 11 αντιτορπιλικά.
Γαλλία: Θωρηκτά FS Provence, Bretagne, καταδρομικά μάχης FS Strasburg, Dunkerque, πέντε αντιτορπιλικά.
Απώλειες:
Γαλλία: 1300 νεκροί, βύθιση ενός θωρηκτού, ένα καταδρομικό μάχης, ένα θωρηκτό, τρία αντιτορπιλικά και ένα μεγάλο βοηθητικό υδροπλάνων με βλάβες.
Μ. Βρετανία: Δύο νεκροί, έξι αεροσκάφη.
O Σόμερβιλλ, επηρεασμένος από εσωτερικές αντιφάσεις και συγκρούσεις, προσέγγισε πολύ συντηρητικά, από επιχειρησιακής άποψης, την επιχείρηση με αποτέλεσμα να κατακριθεί ότι δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη εξουδετέρωση του Γαλλικού Στόλου και κινδύνεψε να διέλθει στρατοδικείο. Συγκεκριμένα, παρά τη ναρκοθέτηση της εισόδου του λιμανιού από αεροσκάφη, το σύγχρονο καταδρομικό μάχης FS Strasbourg και δύο αντιτορπιλικά απέπλευσαν και διέφυγαν προς την Τουλόν εν μέσω του βομβαρδισμού, ενώ το αδελφό του FS Dunkerque, όπως και το παλαιό θωρηκτό FS Provence, δεν υπέστησαν μη αποκαταστάσιμες βλάβες. Αντιθέτως το θωρηκτό Bretagne ανατινάχθηκε, ανατράπηκε και βυθίστηκε με μεγάλες απώλειες σε ζωές. Δεν είναι σαφές από ποιο βρετανικό θωρηκτό προήλθαν τα μοιραία πλήγματα.
Όσον αφορά στη Γερμανία, ένα χρόνο αργότερα είχε βρεθεί πλέον αντιμέτωπη με ολόκληρο τον κόσμο και το τέλος ήταν προδιαγεγραμμένο, παρά τον χρόνο που μεσολάβησε μέχρι αυτό να συμβεί.