Το βίντεο της παρούσας ανάρτησης αφηγείται με τρόπο συγκινητικό την όμορφη όσο και απίστευτη ιστορία της αγοράς, μεταφοράς, αναπαλαίωσης και μετατροπής του Α/Γ Σύρος (πρώην USS LST-235) σε πλοίο – μουσείο, από μια δυναμική ομάδα παλαιμάχων του US Navy.

Το Α/Γ ΣΥΡΟΣ κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία ΅USA – Philadelphia Navy Yard και καθελκύστηκε το 1942. Ελαβε μέρος στον Β΄ΠΠ,στiς επιχειρήσεις ανεφοδιασμού στις ακτές της Βόρειας Αφρικής, στην απόβαση στη Σικελία και στην απόβαση στη Νορμανδία (στην περίφημη Omaha Beach). To 1961 παροπλίστηκε και στις 29 Μαίου 1964 παραχωρήθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας και εντάχθηκε στη δύναμη του Στολίσκου των πλοίων αποβάσεως. Παροπλίστηκε το 1999, μετά από 35 έτη “ευδόκιμης υπηρεσίας”.

Το 2000 αποκτήθηκε από σύλλογο Αμερικανών Βετεράνων που είχαν υπηρετήσει σε αρματαγωγό. Με τη βοήθεια του ΠΝ και της Αμερικανικής Πρεσβείας κατόρθωσαν να κάνουν τις απαραίτητες επισκευές και τελικά να πλεύσουν με αυτό στις ΗΠΑ (ανεξάρτητος πλούς, χωρίς ρυμουλκά). Το πλοίο, αφού ανακαινίστηκε σε εντυπωσιακό βαθμό, αποτελεί πλέον πλοίο-μουσείο στο Έβανσβιλ της Ιντιάνα.

Περισσότερα για το Πλοίο – Μουσείο LST-325 μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του 

 

Print Friendly, PDF & Email