Φωτογραφική έρευνα   ΓΙΑΝΝΗΣ  ΤΕΡΝΙΩΤΗΣ

Ενα φωτογραφικό αφιέρωμα σε πολεμικά σκάφη του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού που συμμετείχαν στην εκκένωση των δυνάμεων του Βρεττανικού Εκστρατευτικού Σώματος (μετά από την αποτυχημένη εκστρατεία στην Ελλάδα το 1941), από τα λιμάνια και τις παραλίες της Αττικής και της Πελοποννήσου.

Τον Απρίλιο του 1941 τα πολεμικά σκάφη του Βρετανικού Στόλου της Μεσογείου και τα επιταγμένα μεταγωγικά που χρησιμοποιήθηκαν πέτυχαν έναν άθλο, αφού κατόρθωσαν να διασώσουν από τα λιμάνια και τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας την πλειοψηφία του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος (ΒΕΣ). Επιχειρώντας στην επικίνδυνη περιοχή του Αιγαίου, κάτω από την απόλυτη υπεροχή της Luftwaffe, τα βρετανικά πλοία πραγματοποίησαν αλεπάλληλες διαδρομές προς τις ακτές επιβίβασης απεγκλωβίζοντας στρατεύματα τα οποία στη συνέχεια μετέφεραν στην Κρήτη και στην Αλεξάνδρεια. Χαρακτηριστικό των δυσκολιών που αντιμετώπισαν στις αποστολές εκκένωσης ήταν το ότι από τους 50.700 συνολικά στρατιωτικούς που διασώθηκαν μόνο οι 14.00 επιβιβάστηκαν από αποβάθρες ή άλλες λιμενικές εγκαταστάσεις. Οι υπόλοιποι διέφυγαν τις νυκτερινές ώρες, από παραλίες και αιγιαλούς, χρησιμοποιώντας αποβατικές ακάτους, λέμβους και μικρά καίκια.

 

1. Το ελαφρύ καταδρομικό κλάσης Leander HMS “Ajax”, βετεράνος της καταδίωξης και εξουδετέρωσης του γεμανικού θωρηκτού “ Graff Spee” κατά την ναυμαχία του ποταμού Λα Πλάτα, συμμετείχε στην επιχείρηση εκκένωσης του ΒΕΣ απο τις παραλίες του Πόρτο Ράφτη, της Ραφήνας και της Μονεμβασιάς.

 

2. Το οπλιταγωγό αποβατικών επιχειρήσεων HMS “ Glengyle” αποδείχτηκε ιδιαίτερα πολύτιμο κατά την επιχείρηση “Demon”, μεταφέροντας χιλιάδες άνδρες του ΒΕΣ απο τις παραλίες της ανατολικής Αττικής και της Πελοποννήσου.

 

3. Το καταδρομικό αντιαεροπορικής προστασίας κλάσης Dido HMS “Phobe”, χρησιμοποιήθηκε στην εκκένωση στρατευμάτων της Κοινοπολιτείας απο το λιμάνι του Ναυπλίου στις 24/25 Απριλίου και απο το λιμάνι της Καλαμάτας στις 28/29 Απριλίου 1941.

 

4. Το αυστραλιανό ελαφρύ καταδρομικό HMS “Perth” ( της ομώνυμης κλάσης ), μαζί με δύο αντιτορπιλικά παρέλαβαν 1.550 άνδρες του ΒΕΣ τη νύχτα της 26/27 Απριλίου απο την παραλία στο Τολό.

 

5. Το καταδρομικό αντιαεροπορικής προστασίας κλάσης Cairo HMS “Calcutta”, προσπάθησε αλλά μάταια να αποκρούσει τις σφοδρές επιθέσεις των γερμανικών βομβαρδιστικών εναντίον του επιταγμένου επιβατικού σκάφους SS “ Slamat” , το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση.

 

6Α και 6Β. Τα αντιτορπιλικά της κλάσης Η, HMS “ Hotspur” ( H01) και HMS “Havock” ( Η43 ), παρέλαβαν απο την Μήλο στις 30 Απριλίου 1941, 700 άνδρες του ΒΕΣ, οι οποίοι ήταν ναυαγοί απο την προηγούμενη βύθιση του πλοίου που τους μετέφερε.

 

 

7Α και 7 Β. Τα αντιτορπιλικά της κλάσης W, HMS “Wryneck” ( D21) και της κλάσης D “ HMS “Diamond” (H22) , βυθίστηκαν έμφορτα στρατιωτών του ΒΕΣ που ετέφεραν στις 27 Απριλίου μετά απο επιθέσεις βομβαρδιστικών της JG77 της Luftwaffe.

 

9. Το ελαφρύ καταδρομικό κλάσης Leander ΗΜS “Orion” και το επιταγμένο ολλανδικό επιβατικό SS “ Slamat”, παρέλαβαν στις 26/27 Απριλίου απο το λιμάνι του Ναυπλίου 2.968 άνδρες του ΒΕΣ.

 

10. Το αντιτορπιλικό κλάσης H, HMS “Hero” μαζί με άλλα δύο αντιτορπιλικά στάλθηκε τις νυκτερινές ώρες της 30ης Απριλίου 1941, στην τελευταία απόπειρα διάσωσης ανδρών του ΒΕΣ απο την Καλαμάτα.

 

11. Η κορβέτα κλάσης Flower HSM “Salvia” ( Κ97 ), συμμετείχε στις 24 Απριλίου στην εκκένωση ανδρών της Κοινοπολιτείας απο το Πόρτο Ράφτη και το Ναύπλιο, καθώς και στις 28/29 Απριλίου απο τον κόλπο Καψάλι στα Κύθηρα

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email