Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 τo Eλληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.) διοργάνωσε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών εκδήλωση σχετικά με το βρετανικό υποβρύχιο HMS TRIUMPH, τα ίχνη του οποίου εξαφανίστηκαν πριν από 81 χρόνια στο Αιγαίο και το οποίο πρόσφατα, έπειτα από πολυετή έρευνα, ο δύτης Κώστας Θωκταρίδης με την ομάδα του, εντόπισαν σε βάθος 203 μέτρων.

Οι ομιλητές, Κώστας Θωκταρίδης, Ρένα Γιατροπούλου, Πλοίαρχος ε.α Γ. Μαραγκουδάκης ΠΝ και Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Σ. Βουγίδης ΠΝ μέσα από μοναδικό οπτικοακουστικό υλικό δημιούργησαν μια εικονική περιήγηση γνωριμίας  με την  κατηγορία βρετανικών υποβρύχιων T-Class, την επιχειρησιακή δράση του HMS TRIUMPH, την τελευταία πολεμική περιπολία στο Αιγαίο το 1942 στην οποία βυθίστηκε αύτανδρο με 64 άτομα πλήρωμα, την αρχειακή έρευνα που οδήγησε στον εντοπισμό του ναυαγίου, την επιχείρηση κινηματογράφισής του και την αντίδραση της είδησης του εντοπισμού του από τον ξένο τύπο αλλά και από τους συγγενείς των ανδρών του πληρώματος του θρυλικού υποβρυχίου.

Το κοινό παρακολούθησε τις παρουσιάσεις με μεγάλο ενδιαφέρον, ανακαλύπτοντας την πολυδιάστατη και μοναδική στα ναυτικά χρονικά ιστορία του υποβρυχίου, που είναι συνδεδεμένη με την εθνική αντίσταση και τις μυστικές βρετανικές υπηρεσίες που έδρασαν στην κατοχή διοργανώνοντας επικίνδυνες αποστολές.

Στην έναρξη της εκδήλωσης που συντόνισε ο Άρης Καθρέπτας, Γεν. Γραμματέας του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. κ. Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν απηύθυνε χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στο τραγικό γεγονός των πρόσφατων απωλειών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, προσκαλώντας το ακροατήριο στην τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Το ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. ευχαριστεί θερμά τους ομιλητές και όλους όσους το τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση.

Δείτε φωτογραφίες:

[/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row]
Print Friendly, PDF & Email