“Σμύρνη, η καλλίστη πασών των πόλεων”. Μια πόλη στολίδι που ξεχώριζε για την ομορφιά και τη δημιουργική διάθεση των ανθρώπων της. Η Αεροπορική Ναυτική Μοίρα Σμύρνης, ένα κομμάτι του Ναυτικού που για τρία χρόνια και κάτι περισσότερο μαχόταν στα βάθη της Μικράς Ασίας, διασχίζοντας χιλιάδες μίλια στους αιθέρες. Και ένας ζωγράφος -φωτογράφος και κινηματογραφιστής που γεννήθηκε στη Σμύρνη, ο Γεώργιος Προκοπίου που παρακολούθησε ως “πολεμικός” ζωγράφος τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μέτωπο, μεταφέροντας με τα έργα του πολεμικές σκηνές με διηγηματική διάθεση.
Όλα τα παραπάνω αναπτύχθηκαν από εξαίρετους ομιλητές την Πέμπτη 10/11 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. με θέμα ”100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Γεγονότα και μνήμες”. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε ως ακολούθως:
– Καλωσόρισμα από τον Αντιναύαρχο Π.Ν. (ε.α) Κωνσταντίνο Μαζαράκη – Αινιάνα, Επίτιμο Αρχηγό Στόλου, Πρόεδρο ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.
– “Σμύρνη, σύμβολο του Ελληνικού Πολιτισμού μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία”, Γεώργιος Αρχοντάκης, Φιλόλογος – Ιστορικός, Πρόεδρος Ένωσης Σμυρναίων
– “Η Ναυτική Αεροπορία στη Μικρασιατική Εκστρατεία”, Πλωτάρχης (Ο) Παναγιώτης Γέροντας ΠΝ, Ιστορικός – Επιτελής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού (Υ.Ι.Ν)
– “Γεώργιος Προκοπίου, ένας άνθρωπος της τέχνης στη Μικρασιατική εκστρατεία”, Γεώργιος Α. Προκοπίου, Ομότιμος καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π)
Συντόνισε ο Γεράσιμος Λειβαδάς, μέλος του Δ.Σ. του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.­­­­­­­­­­­­­­­­­
Ευχαριστούμε τους ομιλητές και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους. Η εκδήλωση σύντομα θα είναι διαθέσιμη βιντεοσκοπημένη στο κανάλι μας στο YouTube.

 

Print Friendly, PDF & Email