Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. συνοδευόμενος από Μέλη του ΔΣ είχαν μια πολύ ευχάριστη και παραγωγική συνάντηση με τον Διευθυντή και Επιτελείς της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ) στα γραφεία της Υπηρεσίας στον Βοτανικό. Ο σκοπός της επίσκεψης, πέρα από την ανταλλαγή ιδεών για συνεργασία, ήταν να ξεκινήσει η υλοποίηση ενός από τους βασικούς στόχους του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.

Σύμφωνα με το Καταστατικό μας, μια από τις δραστηριότητες του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. είναι “…η αναζήτηση, διάσωση, προστασία μελέτη και αξιοποίηση πάσης φύσεως αρχειακού υλικού ή κειμηλίου που ανήκει στην ιστορική ναυτική κληρονομιά και παράδοση της χώρας, σε συνεργασία με τους εκάστοτε κατάλληλους φορείς…” Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε στην ευχάριστη θέση να εμπιστευθούμε στην ΥΙΝ, η οποία είναι ο αδιαμφισβήτητος θεματοφύλακας του ΠΝ για θέματα Ναυτικής Ιστορίας, το πρωτότυπο χειρόγραφο αρχείο του Υποναυάρχου (Μ) Αλέξανδρου Μιχόπουλου ΒΝ. Το πολύτιμο αυτό υλικό περιήλθε στην κατοχή του ΕΛ.ΙΝ.Ι.Σ. μετά από παραχώρηση από την εγγονή του αειμνήστου Ναυάρχου στο μέλος μας κ. Γήση Παπαγεωργίου.

Ο Μιχόπουλος υπηρέτησε κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, στο αντιτορπιλικό ΨΑΡΑ, στο θωρακισμένο καταδρομικό ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ και ως Αος Μηχανικός παραλαβής του νεότευκτου αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ. Το προσωπικο του αρχείο περιλαμβάνει σημαντικές λεπτομέρειες από την κατάσταση στα πλοία και στα λιμάνια παραμονής τους, όπως τις βίωσε ο ίδιος την περίοδο 1941 – 1944. Επίσης μέσα στα εξαιρετικά χειρόγραφα κείμενα του, περιγράφονται αρκετά σημαντικά γεγονότα της ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού, όπως η πρώτη και η τρίτη επιδρομή στο στενό του Οτράντο (Νοέμβριος 1940 και Ιανουάριος 1941 αντίστοιχα), η διαφυγή του θωρακισμένου καταδρομικού ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ από την καταρρέουσα, λόγω της γερμανικής εισβολής, Ελλάδα και ο πλους του προς την Αλεξάνδρεια τον Απρίλιο του 1941, η παραλαβή του Αδρία από την Αγγλία κ.ά.

Η ΥΙΝ θα προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία ψηφιοποίησης του αρχείου το οποίο ακολούθως θα τύχει της δέουσας φροντίδας και προβολής μέσω της ιστοσελίδας της και του περιοδικού Ναυτική Επιθεώρηση. Η παράδοση του αρχείου θα επισημοποιηθεί με συνδιοργάνωση ανοικτής για το κοινό εκδήλωσης για την παρουσίαση του περιεχομένου του, αλλά και για την ηθική αναγνώριση όσων φρόντισαν για την διάσωση και παραχώρησή του.

Ευχόμαστε στην ΥΙΝ κάθε επιτυχία στο σημαντικό της έργο και δηλώνουμε ετοιμοι για μελλοντικές συνεργασίες και συμπράξεις.

 

 

Print Friendly, PDF & Email