Όπως γνωρίζετε, μια από τις δραστηριότητες του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. είναι η καταγραφή μαρτυριών, μέσω βιντεοσκόπησης, από πρόσωπα που έζησαν και συμμετείχαν σε σημαντικές στιγμές της πρόσφατης Ιστορίας του Ναυτικού. Οι μαρτυρίες αυτές χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ντοκιμαντέρ που διατίθενται ελεύθερα προς θέαση μέσω του καναλιού μας στο YouTube. Ήδη έχει κυκλοφορήσει το πρώτο μας ντοκιμαντέρ με τίτλο “Η γέννηση του Κυπριακού Ναυτικού 1964-1966”, ενώ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες παραγωγής του επόμενου ντοκιμαντέρ με τίτλο “Το Ναυτικό στη διάρκεια της δικτατορίας 1967-1974”

Πρόσφατα είχαμε τη χαρά και την τιμή να συναντηθούμε με ένα ζωντανό θρύλο του Πολεμικού Ναυτικού, τον Υποναύαρχο (ε.α.) Δημήτριο Ανδριτσόπουλο, ο οποίος κατά την 55ετή (!) υπηρεσία του στο ΠΝ (37 εν ενεργεία και τα υπόλοιπα ως έφεδρος) έχει χειριστεί σχεδόν όλα τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα του ΠΝ τον τελευταίο μισό αιώνα! Σε μια καθηλωτική αφήγηση 90 λεπτών ο Υποναύαρχος Ανδριτσόπουλος μας διηγήθηκε τη συναρπαστική του σταδιοδρομία ξεκινώντας από την κατάταξή του στην πρώτη μεταπολεμική σειρά της ΣΝΔ το 1945, τις σπουδές Ναυπηγικής στο Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Γκρίνουιτς στην Αγγλία, την υπηρεσία του στη Επιθεώρηση Επιβατηγών Πλοίων και το τραγικό ναυάγιο του “Ηράκλειον”, την ίδρυση του Γραφείου (μετέπειτα Διεύθυνση) Εξοπλισμών στο ΓΕΝ, τα προγράμματα ναυπήγησης των ΤΠΚ, των φρεγατών τύπου «S», των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, των γερμανικών υποβρυχίων, αλλά και των ελικοπτέρων ΑΒ-212.

Όπως όλες οι συνεντεύξεις που λαμβάνουμε έτσι και αυτή θα χρησιμοποιηθεί από το ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. στην παραγωγή θεματικών ιστορικών ντοκιμαντέρ και φυσικά ολόκληρο το βίντεο θα παραδοθεί στο φυσικό φορέα φύλαξής του που είναι η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού. Σήμερα δημοσιεύουμε μια μικρή πρόγευση ολίγων λεπτών από την συνέντευξη, η οποία θα αναρτηθεί ολόκληρη όταν ολοκληρωθεί η τεχνική επεξεργασία της.

 

Print Friendly, PDF & Email