Σκοπός του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.) είναι η ενθάρρυνση και η προαγωγή της έρευνας και της µελέτης επί θεµάτων αναφερόμενων στη ναυτική ιστορία και παράδοση, η προβολή και η διάδοση της ως άνω ιστορικής γνώσης καθώς και η διάσωση σχετικών τεκμηρίων. Στο πλαίσιο αυτό το ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. προέβη στη χορηγία και εκτέλεση των εργασιών αναβάθμισης του εκθεσιακού χώρου του 1ου υποστρώματος του “Θ/Κ Γ. Αβέρωφ” μετά από συνεννόηση και σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου. Οι εργασίες αφορούν στη δημιουργία μιας συνοπτικής, δίγλωσσης, φωτογραφικής έκθεσης όπου παρουσιάζεται η ιστορία του θρυλικού πλοίου με τρόπο εύληπτο και οπτικά ευχάριστο.

Αυτή η έκθεση αναμένεται να βελτιώσει πολύ την εμπειρία της περιήγησης στο πλοίο και να αποτελέσει χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο ιδίως στις ξεναγήσεις των σχολείων. Την επιμέλεια σχεδίασης και κατασκευής της έκθεσης είχε ο Αντιπρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. και πρώην Κυβερνήτης του “Αβέρωφ” Αρχιπλοίαρχος ΠΝ (ε.α.) Λεωνίδας Τσιαντούλας.

Η τελετή παράδοσης της έκθεσης από το ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. στο Θ/Κ Αβέρωφ έγινε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου. Παρέστησαν τα Μέλη και οι Φίλοι του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. που με την αφορμή αυτή είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν τόσο στην νέα έκθεση όσο και στα “άδυτα” του πλοίου.

Η χορηγία της έκθεσης έγινε εφικτή χάρη στην ευγενή συνεισφορά 2 εκλεκτών μελών του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. Του κ. Ανδρέα Δημητριάδη (στη μνήμη του αειμνήστου πατρός του Αντιναυάρχου Κωστή Δημητριάδη, ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου) και του Αντιπλοιάρχου (ΛΣ) Παναγιώτη Μαριδάκη, Ναυτιλιακού Ακόλουθου στο Σάντος της Βραζιλίας (προς τιμήν του συγγενή του Πλωτάρχη Γεώργιου Μαριδάκη, ο οποίος υπηρετών στο Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ, ως Ύπαρχος, απωλέσθη κατά τη βύθιση του Υ/Β την 29 Δεκεμβρίου 1940 στην Αδριατική). Ο Κυβερνήτης του πλοίου Υποναύαρχος Ι. Καλογερόπουλος ΠΝ προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον Πρόεδρο και στον Αντιπρόεδρο του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. καθώς και στους δωρητές (τον Αντιπλοίαρχο (ΛΣ) Π.Μαριδάκη, λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, εκπροσώπησε η συγγενής του κα Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, μέλος του ΔΣ του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.)

Οι ώρες επίσκεψης κοινού στο Θ/Κ Αβέρωφ είναι Τρίτη έως Παρασκευή 09:00 – 14:00, Σαββατοκύριακα και επίσημες αργίες 10:00 -17:00, Δευτέρα Κλειστά.

 

Print Friendly, PDF & Email