Μετά την περσινή εκδοτική επιτυχία της επανέκδοσης του ιστορικού βιβλίου “Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι” του Γήση Παπαγεωργίου, φέτος το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας επιχειρεί μία νέα έκδοση. Πρόκειται για το βιβλίο του Δημήτρη Γκαλών “Διαβαίνοντας τις ατραπούς του θρύλου”. Ένα βιβλίο αναφοράς στο οποίο θα βρείτε κυριολεκτικά τα πάντα για το θρυλικό υποβρύχιο Κατσωνης (Υ1).

Ο συγγραφέας του, Δημήτρης Γκαλών, δεινός ιστορικός ερευνητής, πραγματοποίησε ένα τεράστιο έργο συλλογής και αξιολόγησης πρωτογενών πηγών, όχι μόνο από τα ιστορικά αρχεία των Συμμάχων αλλά και από εκείνα της αντίπαλης πλευράς. Ως αποτέλεσμα έχουμε μια πληρέστατη μελέτη, συνοδευόμενη από συναρπαστικό και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, που καθηλώνει τον αναγνώστη. Πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο 464 σελίδων μεγάλου μεγέθους (20Χ30 cm), που θα ενθουσιάσει τους φίλους της Ελληνικής Ναυτικής Ιστορίας.

Μέσα στις συναρπαστικές σελίδες του βιβλίου, τα ιστορικά γεγονότα προσεγγίζονται για πρώτη φορά μέσα από το πρίσμα όχι μόνο των συμμαχικών, αλλά και των Γερμανικών και Ιταλικών αρχείων. Παράλληλα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις κύριες ελληνικές αρχειακές πηγές, όπως το corpus magnus της ιστορίας του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού, το «Ημερολόγιο Πολέμου 1940-1944».

Το βιβλίο “Διαβαίνοντας τις ατραπούς του θρύλου” είναι διαθέσιμο για αγορά μέσω της εταιρείας ebooks.gr (κεντρικός διανομέας) η οποία αναλαμβάνει να αποστείλει το βιβλίο στο σπίτι σας με έκπτωση 10% και χωρίς επιβάρυνση για έξοδα μεταφοράς με ένα τηλεφώνημά σας στο 2118002111 (τελική τιμή 27 Ευρώ).

Τα Μέλη του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο σε ειδική τιμή αποστέλλοντας αίτημα στο info@elinis.gr

Η πρώτη εικόνα του βιβλίου εντυπωσιάζει ευχάριστα. Στο μοντέρνο και καλαίσθητο εξώφυλλο υπάρχει μια εξαιρετική ψηφιακή αναπαράσταση του θρυλικού υποβρυχίου Κατσώνης, κατασκευασμένη από τον Γιώργο Μαστρογεωργίου, με χρήση της μαγείας των computer graphics. Αλλά και το εντυπωσιακό μεγάλου μεγέθους σχήμα του βιβλίου, με τις όχι ευκαταφρόνητες 460 σελίδες του, δίνει αμέσως την εικόνα μιας σοβαρής συγγραφικής και εκδοτικής προσπάθειας. Το εσωτερικό του βιβλίου είναι γεμάτο από σπάνιες ιστορικές φωτογραφίες και σημαντικά έγγραφα, τα οποία εμπλουτίζουν και ισχυροποιούν το λεπτομερές κείμενο.

Το “Κατσώνης” καθελκύεται. Αρχείο Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού.

Ο Δημήτρης Γκαλών αφιέρωσε 10 χρόνια στην συγγραφή του βιβλίου, μελετώντας τις πρωτογενείς πηγές και συλλέγοντας ντοκουμέντα σχετικά με την συνολική δράση του περίφημου υποβρυχίου Υ1, από την ναυπήγησή του μέχρι το δραματικό τέλος του. Αλλά το βιβλίο δεν σταματά εκεί. Περιλαμβάνει και την αναλυτική αφήγηση της επιχείρησης ανακάλυψης και πιστοποίησης του ναυαγίου του «Κατσώνη» 75 χρόνια μετά την βύθισή του.

Καταπλέοντας στη Βηρυτό. Αρχείο Αλέξανδρου Λούη.

Το χαρακτηριστικό του συγγραφικού ύφους του Δημήτρη Γκαλών είναι η απόλυτα τεκμηριωμένη αρχειακά προσέγγισή του στα ιστορικά γεγονότα. Στο βιβλίο αυτό κάθε ιστορικό στοιχείο υποστηρίζεται από αρχειακές πηγές. Και οι αρχειακές πηγές του δεν περιορίζονται στην Ελληνική ή έστω την Συμμαχική βιβλιογραφία. Ο Γκαλών μελετά εξαντλητικά και τα αρχεία των υπόλοιπων επιχειρησιακά εμπλεκόμενων εμπόλεμων πλευρών, όπως της γερμανικής Kriegsmarine και της ιταλικής Regia Marina Italiana. Αλλά παρά την απόλυτη τεκμηρίωση των αναγραφομένων ο συγγραφέας απευθυνόμενος και στον απαιτητικό ιστορικό ερευνητή έχει συγκεντρώσει σε ένα Παράρτημα 100 σελίδων όλα τα σημαντικά πρωτότυπα ντοκουμέντα στα οποία βασίστηκε, όπως επιχειρησιακές διαταγές, πολεμικές αναφορές και ημερολόγια πλοίου.

Print Friendly, PDF & Email