Με αφορμή την πρόσφατη συμπλήρωση 5000 ακολούθων της σελίδας του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. στο Facebook δημοσιεύουμε ένα μικρό απολογισμό της δραστηριότητάς μας στη διάρκεια της πανδημίας.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας στα λιγότερα από 2 χρόνια ζωής του έχει να επιδείξει παραγωγικότητα, προσαρμοστικότητα και πνεύμα συνεργασίας. Αυτές οι αρετές μας επέτρεψαν, ακόμα και κάτω από τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε τους τελευταίους 7 μήνες και πάντα πειθαρχώντας στα μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID-19, να επιδείξουμε ένα αξιόλογο έργο. Αυτό είναι επίσης αποτέλεσμα της αδιάλειπτης λειτουργίας του Ινστιτούτου μέσω διαδικτυακών συνεργασιών τόσο σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου όσο και στη συνεργασία μας με άλλους φορείς.

Συνοψίζοντας, τα πεπραγμένα μας κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, από τον περασμένο Μάρτιο, έχουν ως ακολούθως:

Τομέας εκδόσεων:

Έκδοση του βιβλίου «Διαβαίνοντας τις Ατραπούς του Θρύλου» του Δημήτρη Γκαλών. Στο βιβλίο αναλύεται η δράση και η βύθιση του υποβρυχίου Β.Π. ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Υ1) όπως προκύπτει από τα ιστορικά αρχεία και τα ημερολόγια πολέμου όλων των επιχειρησιακά εμπλεκόμενων πλευρών. Για την προβολή του βιβλίου στο κοινό ετοιμάσαμε ένα ημίωρο βίντεο το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ στο κανάλι μας στο YouTube.

Πρόκειται για την δεύτερη έκδοση του ΕΛΙΝΙΣ μετά το βιβλίο «Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι» του Γήση Παπαγεωργίου. Και τα δύο βιβλία μας είναι σε κυκλοφορία και όσοι θέλετε να προμηθευθείτε κάποιο από αυτά από το σπίτι σας μπορείτε να το κάνετε με ένα απλό τηλεφώνημα στο 2118002111 ή διαδικτυακά στο ebooks.gr. Θα έρθουν στο σπίτι σας σε 1-2 ημέρες στην τιμή των 27 Ευρώ (χωρίς επιβάρυνση μεταφορικών).

Η συνεργασία μας (παροχή επιστημονικής συνδρομής) με τον εκδοτικό οίκο «Arteon Εκδοτική» ολοκληρώθηκε με την έκδοση ενός εξαιρετικού βιβλίου με τίτλο «Τα Αρμαμέντα της Ελευθερίας». Πρόκειται για μια επιστημονικά άρτια και εικαστικά ελκυστικότατη περιγραφή του ναυτικού αγώνα του 1821 που καλύπτει πλοία, ναυμάχους και ναυμαχίες. Παραγγελίες της έκδοσης μπορούν να γίνονται τηλεφωνικά στο 213 0325870 με ΔΩΡΕΑΝ τα έξοδα αποστολής και έκπτωση 10% ή από τον ιστότοπό της ΑΡΤΕΟΝ Εκδοτική: e-arteon.gr με ΔΩΡΕΑΝ τα έξοδα αντικαταβολής και έκπτωση 10%. Αρχική τιμή: €28,00 Τελική τιμή: €25,00

Τομέας διαδικτύου:

– Η ιστοσελίδα μας και η σελίδα μας στο Facebook εξακολουθούν να ενημερώνονται καθημερινά με ενδιαφέρουσες ιστορικές αναρτήσεις, αποτελώντας ένα ισχυρό σημείο ενημέρωσης αλλά και επικοινωνίας με τα μέλη και τους φίλους του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. και της Ναυτικής Ιστορίας. Επισημαίνουμε ότι κάθε Παρασκευή στις 5 μ.μ αποστέλλεται ηλεκτρονικό newsletter με τις αναρτήσεις της εβδομάδος. Μπορείτε να εγγραφείτε ως αποδέκτες του  από την ιστοσελίδα μας.

-Δημιουργήσαμε διαδικτυακό κανάλι στο YouTube, όπου αναρτώνται πολύ ενδιαφέροντα βίντεο παραγωγής ΕΛΙΝΙΣ. Επισημαίνουμε την δημόσια πρωτοβουλία μας για τη δημιουργία σειράς σύντομων βίντεο με τίτλο «Λίγα λεπτά Ναυτικής Ιστορίας» όπου όποιος επιθυμεί μπορεί να γράψει ένα σύντομο βίντεο (5-10 λεπτά) με μια αφήγησή του σχετικά με την Ναυτική Ιστορία και Παράδοση και να μας το στείλει για ανάρτηση.  Μπορείτε να δείτε την playlist των βίντεο αυτών στο κανάλι μας στο YouTube:

Τομέας ενημερωτικών εκδηλώσεων:

Πραγματοποιήθηκαν 4 διαδικτυακές εκδηλώσεις για το κοινό από την σελίδα μας στο Facebook και το κανάλι μας στο YouTube:

– Ζωντανή διαδικτυακή προβολή του ντοκιμαντέρ «Η γέννηση του Κυπριακού Ναυτικού, 1964 – 1966». Πρόκειται για μια παραγωγή του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ που αποκαλύπτει μια σχεδόν άγνωστη περίοδο της ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού. Αφηγούνται οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της δημιουργίας του Κυπριακού Ναυτικού. Η πρώτη προβολή ενώπιον κοινού είχε γίνει στην Ελλάδα  τον Δεκέμβριο 2019 και στην Κύπρο τον Φεβρουάριο 2020. Η ταινία σήμερα είναι διαθέσιμη στο κανάλι μας στο YouΤube

– Ζωντανή διαδικτυακή προβολή του ντοκιμαντέρ «MemORIA», σε σκηνοθεσία Γιώργου Ιατρού. Το ντοκιμαντέρ, το οποίο τιμήθηκε με το Α’ βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κρήτης (Ιεράπετρα), αφορά το ατμόπλοιο «Oria», που βυθίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1944, παρασύροντας στον βυθό περίπου 4.000 Ιταλούς στρατιώτες, αιχμάλωτους των Γερμανών.

– Διαδικτυακή ημερίδα με αφορμή την συμπλήρωση 2500 ετών από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας με τίτλο «Ἐστίν ἡμῖν πατρίς αἳ διακόσιαι νῆες πεπληρωμέναι». Η εκδήλωση σχεδιάστηκε να μεταδοθεί ζωντανά αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένα. Μπορείτε να την δείτε στο κανάλι μας στο YouTube:

-Ζωντανή διαδικτυακή ημερίδα σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς (ΠΙΟΠ) με θέμα «Η Ελληνική φορτηγός ναυτιλία κατά τον πόλεμον και μετ’ αυτόν»

Όσο διαρκεί η πανδημία και τα εξαιτίας της περιοριστικά μέτρα το ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. θα συνεχίσει τη λειτουργία του με εντατικούς ρυθμούς και με ευέλικτες και αποτελεσματικές  μεθόδους. Πολλά είναι τα projects που επεξεργαζόμαστε και θα ανακοινώνονται σιγά-σιγά. Όμως, περιμένουμε με ανυπομονησία τη στιγμή που θα ξαναβρεθούμε από κοντά με τους φίλους και υποστηρικτές μας σε μια όμορφη ζωντανή εκδήλωση για την Ναυτική Ιστορία.

Μέχρι τότε θα θέλαμε από όσους εκτιμούν το έργο το οποίο συντελείται να βοηθήσουν τη συνέχισή του με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω τρόπους:

  • Εγγραφείτε μέλη της δυναμικής οικογένειας του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.
  • Αγοράστε τα βιβλία μας τόσο για εσάς όσο και για να τα προσφέρετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα.
  • Στείλτε μας άρθρα, βίντεο, ιστορικές φωτογραφίες ή ό,τι άλλο νομίζετε ότι θα ήταν καλό να δημοσιευθεί στη ιστοσελίδα μας ή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.
  • Προωθείστε τα άρθρα και τις δημοσιεύσεις μας ώστε η ήδη μεγάλη συντροφιά μας να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.
  • Στείλτε μας προτάσεις για αξιοποίησή σας σε κάποιο τομέα της Ναυτικής Ιστορίας και Παράδοσης για τον οποίο έχετε ιδιαίτερες ικανότητες.
Print Friendly, PDF & Email